سلامتی

تغذیه مناسب دوران بارداری【سال1403】❤️ 

ما امروز قصد داریم شما را با تغذیه مناسب دوران بارداری آشنا کنیم. افراد در دوران بارداری باید توجه بسیاری به تغذیه خود داشته باشند. با مراجعه به بهترین متخصص زنان و زایمان می توانید تغذیه مناسب دوران بارداری را از ایشان بپرسید. در این دوران بهتر است از مولتی ویتامین استفاده کنید که باید پیشنهاد پزشک درباره نوع مولتی ویتامین را پرس و جو کنید.

تغذیه دوران بارداری

بانوان باردار متناسب با شرایط بدنی خود و با مشورت از پزشک خود باید تمامی گروه های غذایی اصلی اعم از سبزیجات و میوه ها، لبنیات، گوشت قرمز و سفید و ماهی، نان و برنج و غلات، حبوبات و دانه ها و تخم مرغ و چربی ها، روغن ها و قند ها را به صورت متعادل در برنامه غذایی خود قرار دهند. در ادامه مواد غذایی ضروری که باید در دوران بارداری مصرف شود را در اختیار شما قرار داده ایم:

کربوهیدرات: کربوهیدرات ها انرژی مورد نیاز بدن را تامین می کنند. از طریق مصرف کربوهیدرات ها بخش بزرگی از انرژی مورد نیاز روزانه برای هر فرد تامین می شود. در دوران بارداری کربوهیدرات های دارای کالری پایین مورد نیاز است، سعی کنید 175 گرم در روز از کربوهیدرات استفاده کنید. از جمله منابع غذایی حاوی کربوهیدرات برای مادران باردار می توان به ماکارونی، انواع نان، برخی میوه ها و غلات سبوس دار مانند برنج اشاره کرد.

پروتئین: پروتئین ها نقش حیاتی در رشد جنین و تشکیل جفت دارند. در الگوی تغذیه در بارداری، فرد باید گروه غذایی پروتئین دار را 15 گرم بیش تر مصرف کند. پروتئین ها نقش بسیار مهمی در رشد جنین، تشکیل جفت خون و مایع آمنیوتیک دارند و به حفظ بافت های بدن مادر و جلوگیری از تحلیل عضلات کمک بسیاری می ‌کند. از منابع غذایی که دارای پروتئین هستند می توان به شیر و ماست، تخم مرغ، مغزها، سویا، گوشت قرمز و گوشت سفید و … اشاره کرد. سعی کنید از ماهی‌ هایی استفاده کنید که فاقد جیوه باشند زیرا مصرف ماهی هایی که دارای جیوه بسیاری هستند برای بانوان باردار مضر است.

چربی: چربی ها عنصر اصلی برای تکامل مغز جنین می باشند. منظور از مصرف چربی ها دریافت اسید های چرب ضروری مانند اسید چرب امگا 3 می باشد که عنصر اصلی برای تکامل مغز جنین به شمار می رود. مصرف سایر چربی ها به دلیل مغذی نبودن برای افراد باردار توصیه نمی شود. منابع غذایی که حاوی چربی های ضروری هستند عبارتند از دانه سویا، لوبیا، تخم کتان، زیتون و گردو.

فیبر: فیبر برای بدن دارای فواید بسیاری می باشد. فیبر برای جلوگیری از یبوست مفید است و همچنین می تواند سبب حجیم کردن مدفوع و خروج سریع تر و راحت تر آن، کاهش احتمال بروز بیماری های روده ای مانند بواسیر و سرطان کولون، کاهش جذب کلسترول و قند ها و کاهش ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی عروقی شود. سعی کنید در برنامه غذایی خود از غلات کامل مانند سبزیجات، برگ سبز میوه‌ های تازه و خشک و نان های سبوس دار استفاده کنید.

کلسیم: کلسیم در ارگان های مختلف بدن نقش بسیار مهمی دارد. اگر جنین کلسیم مورد نیازش را از رژیم غذایی مادر تامین کند کلسیم را از استخوان های مادر می گیرد و در نتیجه خطر کاهش قدرت استخوانی و پوکی استخوان در مادر افزایش می یابد. مصرف کافی کلسیم در طول بارداری امری بسیار مهم است سعی کنید روزانه به میزان 1000 میلی گرم از کلسیم استفاده کنید. حداقل چهار وعده از غذاهای غنی از کلسیم مانند شیر، ماست، پودینگ، کلم بروکلی، اسفناج و پنیر و لوبیا استفاده کنید.

آهن: آهن قسمت مهمی از هموگلوبین بدن را تشکیل می دهد. آهن می تواند سبب حفظ عملکرد صحیح عضلات و افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری و استرس شود. در دوران حاملگی سعی کنید از آهن استفاده کنید. آهن در جلوگیری از خستگی، ضعف، افسردگی و تحریک پذیری موثر است. خانم های باردار روزانه باید 27 میلی گرم، خانم های شیرده روزانه 9 الی 10 میلی گرم آهن استفاده کنند. مصرف ویتامین c به همراه غذا های آهن دار به بدن در جذب آهن کمک بسیاری می ‌کند. سعی کنید از غلات غنی شده، مرغ، ماهی، سبزیجات برگ سبز و گوشت بدون چربی در برنامه غذایی خود استفاده کنید.

روی: در دوران بارداری مصرف روی می تواند در تکامل اندام های جنین، استخوان بندی مغز، چشم ‌ها و سیستم ایمنی و عصبی جنین موثر باشد. کمبود روی ممکن است سبب بروز ناهنجاری های مادرزادی شود. بهترین منابع غذایی حاوی روی غلات کامل، مغزها، گوشت قرمز، ماکیان و حبوبات می باشند.

تغذیه دوران بارداری

برخی علائم بارداری

گرفتگی عضلات پا: افزایش وزن رحم و همچنین تغییرات هورمونی ممکن است به وریدهای پا فشار وارد کند و سبب گرفتگی عضلات شود، سعی کنید پای خود را روی پای دیگر نیندازید.

گرگرفتگی: افزایش وزن و تغییرات هورمونی باعث می شود افراد بیش تر از قبل گرما را احساس کند. از هر سه زن باردار حداقل یک نفر دچار این عارضه می ‌شود، سعی کنید منزل خود را خنک نگه دارید.

تغییرات بینایی: افزایش مایعات در بدن و تغییرات هورمونی ممکن است سبب مشکلات بینایی در بارداری شود. خشکی چشم، تاری دید و حساسیت به لنز از علائم آن می باشد. در صورت شدید شدن علائم هر چه سریع تر به بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه نمایید.

انقباضات رحم: انقباضات رحم در بارداری امری شایع می ‌باشد و ممکن است با انقباضات زایمان اشتباه گرفته شود. اگر دارای درد بسیاری هستید و چنین علائمی سبب آزار و اذیت بیش از حد شما می شود، هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه کنید.

ویار: ممکن است در طول بارداری هوس غذاهای خاصی بکنید و گاهی دچار تنفر غذایی شوید.

درد رباط گرد: تغییرات هورمونی سبب شل شدن ماهیچه ها و ربات می شود و رشد رحم به رباط های اطراف رحم فشار وارد می ‌کند. این عارضه سبب درد در یک یا دو طرف شکم می شود.

خود مراقبتی در بارداری

انجام تمرینات ورزشی به پیشگیری از کمردرد کمک می کند پس با وجود خستگی سعی کنید تمرینات ورزشی خود را انجام دهید. برای جلوگیری از گرفتگی ماهیچه های پاها سعی کنید پاهای خود را هنگام نشستن روی هم نیندازید و با مشورت از پزشک خود سعی کنید پیاده روی کنید. برای جلوگیری از آسیب به جنین سعی کنید هنگام سفر با خودرو موارد ایمنی را رعایت کنید. برای جلوگیری از یبوست سعی کنید در طول روز از سبزیجات، شیر و آبمیوه بسیاری استفاده کنید.

برای برطرف کردن نیاز روزانه بدن شما به کلسیم از شیر در طول روز استفاده کنید. باید سعی کنید آب کافی به بدن خود برسانید. نوشیدن آب کافی می تواند سبب جلوگیری از درد عضلات رحم و عفونت های مجاری ادرار و سردرد شود. ادرار زرد کمرنگ و تقریباً بی رنگ نشانه ای از وجود آب کافی در بدن است، در حالی که ادرار زرد روشن و نارنجی نشانه این است که بدن شما دچار کم آبی شده است. اگر شاغل هستید کارهای لازم برای مرخصی زایمان خود را شروع کنید. تمامی موارد ذکر شده را به خوبی انجام دهید تا دچار هیچ مشکلی نشوید.

خود مراقبتی در بارداری

زمان مراجعه به پزشک

در بارداری علائمی برای افراد ایجاد می شوند که در صورت داشتن این علائم افراد باید به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایند. اگر این علائم بسیار شدید هستند به طوری که شما نمی توانید فعالیت های روزمره خود را انجام دهید باید به پزشک خود هرچه سریع تر مراجعه نمایید. اگر گرفتگی عضلات پا یا تغییرات نابینایی شدید و یا گرگرفتگی و انقباضات رحم بسیار شدید است سعی کنید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید، تا اقدامات درمانی صورت گیرند و همچنین اگر در این دوران علائم مشکوک و خطرناکی مانند خروج بافت از واژن و خونریزی را دارید هر چه سریع تر به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. سعی کنید به هیچ یک از علائم و مشکلات بی توجهی نکنید زیرا می تواند برای شما و جنین خطرناک باشد. اگر علائمی مشکوکی داشتید باید به پزشک مراجعه نمایید تا معاینه شوید.

بایدها و نبایدهای دوران بارداری

یکی از علائم دوران بارداری تغییرات بینایی می باشد که بسیار خفیف است و جای نگرانی ندارد و بعد از زایمان از بین خواهد رفت ولی در برخی از مواقع ممکن است تغییرات بینایی نشانه بیماری جدی مانند فشار خون بالا و یا دیابت بارداری باشند. انجام برخی آزمایش ها در دوران بارداری ضروری است. در دوران بارداری افراد نباید لیزیک یا سایر روش های اصلاح بینایی را انجام دهند. برای معاینات منظم تحت نظر دکتر چشم پزشک برنامه ریزی کنید. سعی کنید تمامی مراقبت هایی که توسط پزشک پیشنهاد شده را به خوبی انجام دهید تا دچار هیچ مشکلی نشوید. افراد باید توجه داشته باشند که در دوران بارداری از مولتی ویتامین هایی که توسط پزشک پیشنهاد می شود استفاده کنند.

افرادی که از سیگار استفاده می کنند باید در دوران بارداری آن را کنار بگذارند. در دوران بارداری نباید زیاد بخوابید و خواب زیاد را فراموش کنید. سعی کنید از غذای دریایی استفاده کنید و گوشت خام نخورید. از ورزش های سبک استفاده کنید و از گوشت های آماده مصرف نکنید. افراد باید سعی کنند در این دوران محصولات لبنی غیر پاستوریزه نخورند. تمامی نکات ذکر شده را به خوبی رعایت نمایید تا دچار هیچ مشکلی در دوران بارداری نشوید.

بایدها و نبایدهای دوران بارداری

جلوگیری از ترک های پوستی

در دوران بارداری بنابر دلایلی ترک های پوستی رخ می دهند که افراد باید برخی مراقبت ها و نکات را انجام دهند تا از بروز ترک پوستی جلوگیری نمایند. افراد می توانند با استفاده از مرطوب کننده و مرطوب نگه داشتن پوست از کشیدگی های بارداری جلوگیری کنند. پوست در طول بارداری انعطاف پذیر می ‌باشد زیرا بدن شما به سرعت تغییر می کند. برای جلوگیری از ترک پوستی مادر باردار باید از غذاهای مغذی و متعادل مصرف کند. غذاهایی که به طور طبیعی به افزایش تولید کلاژن بدن شما کمک می کنند، مرغ، سفیده تخم مرغ، کلم پیچ، لوبیا، بادام هندی، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، ماهی و سایر غذاهای دریایی و … می باشند. مصرف غذاهایی که سبب افزایش التهاب می شوند و به تولید کلاژن طبیعی آسیب می رسانند باید کاهش دهید.

سعی کنید از قند و کربوهیدرات های تصفیه شده استفاده نکنید. در دوران بارداری باید آب بسیاری بنوشید. در طول بارداری پوست خود را به خوبی مرطوب کنید تا از ایجاد ترک در پوست زمانی که بدن شما در حال انبساط است جلوگیری شود. سعی کنید شکم، سینه، باسن، بازوها را مرطوب کنید. همه این نواحی می توانند دچار ترک های پوستی شوند. کرم های حاوی روغن، آووکادو برای حفظ نرمی و مرطوب نگه داشتن پوست بسیار مناسب می باشند. هر روز زمانی را برای مرطوب کردن پوست خود اختصاص دهید. ورزش یکی از راه های بسیار خوب برای به حداقل رساندن علائم کشش بارداری است. لازم نیست تمریناتی را انجام دهید که سخت می باشند، سعی کنید از ورزش های سبک استفاده کنید. فعالیت های بدنی سبب تقویت عضلات اطراف شکم، باسن و ران شما می شوند. اگر به ورزش عادت ندارید هر روز پیاده روی کنید. در صورت بروز مشکل می توانید به بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه نمایید.

کلام آخر

بانوان باردار متناسب با شرایط بدنی خود و با مشورت از پزشک خود باید تمامی گروه های غذایی اصلی اعم از سبزیجات و میوه ها، لبنیات، گوشت قرمز و سفید و ماهی، نان و برنج و غلات، حبوبات و دانه ها و تخم مرغ و چربی ها، روغن ها و قند ها را به صورت متعادل در برنامه غذایی خود قرار دهند. یکی از علائم دوران بارداری تغییرات بینایی می باشد که بسیار خفیف است و جای نگرانی ندارد و بعد از زایمان از بین خواهد رفت ولی در برخی از مواقع ممکن است تغییرات بینایی نشانه بیماری جدی مانند فشار خون بالا و یا دیابت بارداری باشند. انجام برخی آزمایش ها در دوران بارداری ضروری است.

از شما بسیار سپاس گزاریم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. سایت جراحتو همواره سعی داشته شما را با تغذیه مناسب دوران بارداری آشنا کند. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده باشند. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد وارد سایت شوید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

سلام و دورود سمانه هستم، 8 ساله کار نویسندگی در حوزه های سلامتی و زیبایی انجام میدم. خوشحال میشم اگر پیشنهاد یا نظری دارید زیر همین مقاله برام بنویسید .ممنون از نگاه زیبای شما
دکمه بازگشت به بالا