نحوه استفاده از دهان شویه در ماه رمضان⭐【سال 1403】
در این مقاله قصد داریم تا نحوه استفاده از دهان شویه در ماه رمضان را برای آشنایی و استفاده بهتر شما عزیزان بیان کنیم. بهداشت دهان و دندان نقش بسیار مهمی را در ایام روزه داری داشته و یکی از راه های کنترل بوی بد دهان در طول روز و زمانی که شما روزه هستید، دارد. ساعات طولانی روزه داری از سحر تا افطار مراقبت های بهداشت دهان و دندان را بسیار بااهمیت می کند چرا که نخوردن آب تعداد باکتری های موجود در دهان را چند برابر کرده و زمینه ساز بوی بد دهان خواهد شد. استفاده از دهان شویه یکی از راه های موثر در ضد عفونی کردن دهان و دندان بوده و دندان پزشکان توصیه می کنند برای پیشگیری از خرابی دندان ها و کاهش بوی بد دهان استفاده شود.
ماه رمضان و بهداشت دهان و دندان
ماه رمضان با همه خوبی ها و زیبایی های معنوی که دارد به علت ساعات طولانی روزه داری که از سحر تا افطار به طول می انجامد نیازمند مراقبت های ویژه در زمینه دهان و دندان است. موضوع بسیار مهمی که شاید اکثر افراد روزه دار فراموش می کنند و ممکن است در ماه رمضان با مشکلاتی از جمله بوی بد دهان مواجه شوند.
در این مقاله تلاش خواهیم کرد تا نکاتی را برای شما ارائه کنیم که به کمک آن ها بتوانید بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی حفظ کنید. یکی از بهترین راه ها در کنار استفاده از مسواک، مصرف دهان شویه است که در ادامه به نحوه استفاده از دهان شویه در ماه رمضان اشاره خواهیم نمود.
در چند سال اخیر به دلیل قرار گرفتن ماه رمضان در روزهای گرم سال و طولانی تر شدن ساعات روزه داری بدن شرایط سخت تری را نسبت به دیگر ماه های سال تجربه می کند. دهیدراته شدن بدن و کاهش ترشح بزاق دهان در زمان روزه داری فعالیت های باکتری های موجود در دهان را بیشتر می کند. فعالیت بیشتر این باکتری ها می تواند زمینه ساز مشکلاتی برای دهان و دندان از جمله پوسیدگی دندان ها و ایجاد بوی بد در دهان شود.
برای پیشگیری و یا رفع این مشکلات راهکارهای موثری توسط بهترین جراح دندانپزشک در تهران معرفی شده که یکی از این روش ها که در ادامه به آن می پردازیم استفاده از دهان شویه است. دهان شویه یکی از بهترین راهکارهایی بوده که می توان پس از مسواک زدن و البته با رعایت فاصله زمانی برای ضد عفونی کردن لثه و دندان ها استفاده نمود.
چرا باید از دهان شویه استفاده کنیم؟
ماه رمضان ماه روزه داری و خودشناسی است. ساعات طولانی از وعده سحر تا افطار علاوه بر منع خوردن و آشامیدن نیاز به مراقبت های دیگری هم احساس می شود. بهداشت دهان و دندان و استفاده از مسواک و دهان شویه یکی از ضروری ترین موضوعاتی بوده که باید در این ماه به آن توجه شود چرا که عدم رعایت برخی از موارد، مواجه بدن با کم آبی و فراهم شدن فضای رشد بیشتر برای باکتری ها در دهان در به وجود آمدن مشکلاتی مانند بوی بد دهان موثر هستند.
در ادامه مطلب به علت و نحوه استفاده از دهان شویه در ماه رمضان اشاره خواهیم نمود. یکی از مهم ترین علل استفاده از دهان شویه که توسط بهترین جراح دندانپزشک در ایران عنوان شده ضدعفونی کردن لثه و دندان ها جهت متوقف کردن فعالیت باکتری ها و کاهش احتمال پوسیدگی دندان ها یا بوی بد دهان است.
مهم ترین مزیت هایی که استفاده از دهان شویه به خصوص در ماه رمضان دارد به شرح زیر است.
- جلوگیری از کرم خوردگی دندان ها
- پیشگیری از ایجاد حفره در بین دندان ها
- از بین بردن بوی بد دهان
- التیام آفت دهان
- تسکین دهنده زخم های لثه و دهان
همه این موارد سبب می شود تا افراد به استفاده از دهان شویه ترغیب شوند. اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که در ماه رمضان روزه گرفته و باید در طول روز به سرکار بروید و از طرفی می خواهید دهانی خوشبو و البته دندان هایی سالم داشته باشید استفاده از دهان شویه در کنار سایر موارد بسیار کمک کننده خواهد بود.
دهان شویه به شکل مایع بوده و باید با آب به نسبت معین ترکیب و سپس مورد استفاده قرار گیرد. برای انتخاب مناسب ترین دهان شویه می توانید با یک دندانپزشک مشورت کنید. دهان شویه هایی که هم اکنون در بازار به فروش می شوند دو نوع مختلف دارند. برخی از آن ها نیاز به آبکشی و برخی دیگر نیاز نداشته و باید در دهان نگه داشته شوند.
نحوه استفاده از دهان شویه در ماه رمضان
شاید یکی از دلایلی که افراد از مصرف دهان شویه صرف نظر می کنند این بوده که نحوه استفاده از دهان شویه در ماه رمضان را نمی دانند. معمولا همه محصولات بهداشتی در شرایط کاملا استریل تولید و بسته بندی می شوند و همه آن ها دارای بروشورهای راهنما هستند تا افراد بتوانند راحت تر از آن استفاده نمایند.
دهان شویه هم از این قاعده مستثنی نیست و در بسته بندی، بروشور حاوی راهنما و نکات ضروری موقع استفاده وجود دارد که حتما باید از قبل مطالعه تا به بهترین شکل مورد استفاده قرار گیرد. نحوه استفاده از دهان شویه به شکل زیر است.
- ابتدا باید دندان ها با مسواک کاملا تمیز شود.
- دهان باید کاملا شسته شده تا خورده های غذا در آن باقی نماند.
- بسته به نوع دهان شویه باید با کمی آب مخلوط شود.
- دهان را پر از دهان شویه کرده و پس از 30 ثانیه آن را تخلیه کنید.
چند نکته مهم که باید در اینجا به آن اشاره کنیم این است که مراقب باشید تا دهان شویه را قورت ندهید. بهتر است به اندازه ظرفیت دهان از دهان شویه استفاده کنید تا هم آن را هدر نداده و هم به ناگاه آن را نخورید. همچنین برای اثرگذاری بیشتر می توانید آن را در هان چرخانده تا همه دندان های انتهایی و لثه ها هم تمیز و ضدعفونی شوند.
بهترین نوع دهان شویه هایی که شما می توانید با مشورت پزشک آن ها را خریداری و در ماه رمضان استفاده کنید دهان شویه های حاوی فلوراید هستند. این نوع از دهان شویه به خوبی می تواند از پوسیدگی دندان ها به خصوص در رمضان که فعالیت های باکتری های مضر در دهان بیشتر می شود، جلوگیری نموده و در افزایش مقاومت دندان ها نقش موثری داشته باشد.
بهترین زمان استفاده از دهان شویه در ماه رمضان
همانطور که می دانید مصرف دهان شویه بلافاصله پس از مسواک زدن با خمیر دندان توصیه نمی شود. سازمان بهداشت جهانی نحوه استفاده از دهان شویه در ماه رمضان و بهترین زمان مصرف آن را چند دقیقه پس از مسواک زدن اعلام کرده است. زمانی که فرد پس از مسواک زدن و بدون وقفه از دهان شویه استفاده می کند احتمال پوسیدگی دندان ها چند برابر شده چرا که خمیر دندان لایه محافظتی بر روی دندان ها ایجاد می کند.
به عبارت دیگر غلظت پایین تر فلوارید موجود در دهان شویه می تواند لایه محافظتی که روی دندان ها به علت غلظت بالاتر فلوارید موجود در خمیر دندان ایجاد شده را از بین برده و این موضوع برای کسانی که لثه های حساس داشته یا دچار عفونت لثه هستند بسیار مضر خواهد بود.
دندانپزشکان توصیه می کنند برای اثرگذاری بیشتر دهان شویه آن را در فواصل منظم در روز و در میان وعده ها استفاده شود اما در ماه رمضان مصرف در وعده سحری بیشتر توصیه شده است. مقدار مناسب استفاده برای هر نوع محلول دهان شویه بر روی برچسب پشت بطری درج شده و شما می توانید با توجه به آن مقدار مورد نیاز را در داخل لیوان ریخته و از آن استفاده کنید.
برخی از دهان شویه ها تنها می توانند به خوشبو کردن دهان کمک کنند اما برخی دیگر محلول درمانی محسوب شده و علاوه بر از بین بردن باکتری ها که عامل ایجاد بوی بد دهان و خرابی دندان ها هستند به سفید شدن دندان ها هم کمک می کنند. توصیه می شود در ماه رمضان از دهان شویه هایی که الکل کمتری دارند استفاده کنید چون هرچه درصد الکل دهان شویه بیشتر باشد احتمال خشک شدن دهان و در نتیجه ایجاد زخم و حساس شدن لثه ها افزایش می یابد.
دهان شویه و نکات مراقبتی دهان و دندان در ماه رمضان
رعایت بهداشت دهان و مراقبت از دندان ها به خصوص در ماه رمضان و ساعات طولانی روزه داری که گاها بیش از 14 ساعت به طول می انجامد مستلزم رعایت برخی نکات است. بسیاری از افراد بدون توجه به برخی نکات ساده اما بسیار مهم بوی بد دهان یا پوسیدگی دندان و حساس شدن لثه ها را در این ماه تجربه می کنند.
در این مقاله نحوه استفاده از دهان شویه در ماه رمضان را شرح دادیم و در ادامه مطلب به مهم ترین نکات مراقبتی در این خصوص هم اشاره خواهیم کرد.
1. مسواک زدن بعد از هر دو وعده افطار و سحر
مسواک زدن و استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید کمک زیادی به سلامت دندان ها در طول زمان روزه داری خواهد کرد. به یاد داشته باشید مسواک زدن در طول روز و زمانی که روزه هستید هم مجاز بوده و اگر آب وارد حلق نشود روزه شما باطل نخواهد شد.
2. استفاده از دهان شویه های غیر الکلی
در ماه رمضان استفاده از دهان شویه های غیر الکلی کمک زیادی به سلامت دهان و دندان می کند. آب نمک و کلرهگزیدین از جمله دهان شویه های فاقد الکل بوده که می توان از آن ها در وعده سحری یا افطار استفاده کرد.
3. استفاده از نخ دندان
بهترین راهکار برای خلاصی از باقیمانده های غذا در بین دندان ها خصوصا در ماه رمضان استفاده از نخ دندان است. به کمک نخ دندان می توان باقیمانده خوراکی های بین دندان ها که با مسواک زدن بیرون نمی آیند را تمیز کرد چرا که این مواد باقیمانده می توانند در طول روز سبب ایجاد بوی بد در دهان شوند.
4. استفاده از تمیز کننده زبان یا اسکرابر
برای رعایت هرچه بیشتر بهداشت دهان و جلوگیری از خرابی دندان ها در ماه رمضان استفاده از تمیز کننده زبان توصیه شده است. اسکرابر می تواند پوشش سفید رنگی که به علت خشکی دهان در طول روزه داری و دهیدراته شدن آن رخ داده را از بین برده و شما را از شر بوی بد دهان خلاص کند.
یکی از نکات مهمی که در مورد رعایت بهداشت دهان در ماه رمضان کمتر به آن توجه می شود غذاها و نوشیدنی هایی بوده که در مابین وعده های افطار تا سحر مورد استفاده قرار گرفته و نقش بسیار مهمی را در ایجاد خشکی بیشتر دهان، تشنه تر شدن فرد روزه دار و ایجاد بوی بد در دهان دارد.
چای، قهوه، نوشیدنی های کافئین دار، انواع غذاهای سرخ شده و فرآوری شده، انواع فست فودها، انواع ترشی و شور و همچنین انواع شیرینی های چسبناک به خصوص شکلات از جمله مواردی هستند که مصرف آن ها در ماه رمضان باید متوقف یا به حداقل برسد. هر یک از این نوشیدنی ها یا مواد غذایی علاوه بر آنکه سبب از دست رفتن بیشتر آب بدن شده و فرد در طول روزه داری بیشتر تشنه خواهد شد برای دندان ها هم بسیار مضر است.
مصرف مواد غذایی با فیبر بالا در ماه رمضان بسیار توصیه شده است. غذاهای حاوی فیبر علاوه بر کمک به کاهش وزن در این ماه، به سیر نگه داشتن شما کمک زیادی کرده و حتی نقش موثری در بازسازی طبیعی دندان ها خواهد داشت. لذا بر استفاده از میوه ها و سبزیجات تازه در هر دو وعده سحری و افطاری توصیه اکید شده است.
استعمال دخانیات مورد دیگری بوده که بهداشت دهان و دندان را با مشکل روبه رو می سازد. افراد سیگاری در ماه رمضان بهتر است از مصرف انواع دخانیات خودداری یا استفاده از آن را به حداقل رسانده و برای پیشگیری از بوی بد دهان در زمان روزه گرفتن از سیگار کشیدن در وعده سحری اجتناب کنند.
افراد دیابتی و آن دسته از افرادی که از دندان مصنوعی استفاده می کنند بهتر است حداقل دو بار در روز از دهان شویه استفاده کنند تا لثه ها کاملا تمیز و بین دندان ها مواد غذایی وجود نداشته باشد.
کلام آخر
در این مقاله نحوه استفاده از دهان شویه در ماه رمضان را برای شما شرح دادیم. رعایت برخی نکات در ماه مبارک رمضان نقش موثری را در سلامت دندان ها و بهداشت بهتر دهان دارد. در این ماه به دلیل کاهش مصرف آب و انواع مایعات زمینه رشد و فعالیت بیشتر باکتری ها در دهان بیشتر و احتمال خرابی دندان ها و حساس شدن لثه ها بیشتر می شود. معمولا افرادی که در طول روز بوی بد دهان را تجربه می کنند برخی از نکات بهداشتی دهان و دندان را رعایت نکرده اند. استفاده از دهان شویه در کنار مسواک و خمیر دندان نقش موثری در کاهش این مشکلات خواهد داشت.
از اینکه تا انتها ما را همراهی نمودید صمیمانه از شما سپاسگزاریم و امیدواریم ومطالب مطرح شده به شما در داشتن دهانی خوشبو و دندان هایی سالم در طول روزه داری کمک کند. پیشنهاد و نظرات خود را می توانید از طریق سایت جراحتو با ما در میان بگذارید.