همه چیز در رابطه با قاعدگی یا عادت ماهانه【سال1403】✅
ما امروز قصد داریم شما را با همه چیز در رابطه با قاعدگی یا عادت ماهانه آشنا کنیم. عادت ماهانه در هر ماه یک بار رخ می دهد که دارای علائمی است. علائم هر فرد با فرد دیگر متفاوت است زیرا علائم قاعدگی بسیار متعدد می باشد. با ایجاد قاعدگی بدن افراد هر ماه برای بارداری آماده می شود. در صورت ایجاد هر مشکلی در قاعدگی سعی کنید هر چه سریع تر به بهترین متخصص زنان مراجعه نمایید و مشکل خود را با ایشان در میان بگذارید. ما در این مقاله همه چیز در رابطه با قاعدگی یا عادت ماهانه را در اختیار شما قرار داده ایم، پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
قاعدگی چیست؟
قاعدگی در حالت معمولی یک بار در هر ماه رخ می دهد. با شروع اولین سیکل قاعدگی، دختران به بلوغ جنسی می رسند و دستگاه تولید مثل می تواند فرزند آوری را آغاز نماید. با وجود این که عادت ماهانه در تمام دختران و زنان رخ می دهد، ولی اغلب خانم ها به همه جوانب قاعدگی و برخی از اتفاقات و تغییراتی که در خلل پریود رخ می دهند آگاهی کامل ندارند.
با رخ دادن قاعدگی بدن هر ماه برای باردار شدن آماده می شود. پریود شدن و خارج شدن خون از رحم و واژن زن یعنی خانم باردار نمی باشد. چرخه قاعدگی در بانوان به وسیله هورمون های پروژسترون و استروژن کنترل و تنظیم می شود. دوره های قاعدگی معمولاً حدود ۲ تا ۷ روز زمان می برد. زمان بین بانوان ممکن است متفاوت باشند. در چند سال اول بعد از آغاز عادات ماهانه سیکل های طولانی شایع است ولی با افزایش سن، سیکلها کوتاه تر و منظم تر میشوند. در صورت ایجاد مشکل در قاعدگی می توانید به بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه نمایید.
فرآیند قاعدگی چگونه شکل می گیرد؟
در بدن هر خانم دو تخمدان وجود دارد. هر کدام از این تخمدان ها دارای تعدادی تخمک می باشند. تخمک های موجود در تخمدان بسیار کوچک و ریز هستند به طوری که اصلاً با چشم غیرمسلح قابل دیدن نمی باشند. زمانی که چرخه قاعدگی رخ می دهد، هورمون های موجود در بدن خانم موجب به بلوغ رسیدن تخمک ها در تخمدان ها می شوند.
زمانی که تخمک بالغ می شود، یعنی بدن آمادگی این را دارد که باردار شود و تخمک هم برای باردار شدن نیاز به لقاح با یک اسپرم دارد. هورمون های استروژن و پروژسترون موجب افزایش ضخامت پوشش داخلی رحم می شوند و آن ها را به محیطی اسفنجی تبدیل می کنند. این تغییر در رحم رخ می دهد و رحم به یک بستر جهت پذیرش و نگهداری از تخمک باور شده تبدیل می شود.
علائم پریود
اکثر خانم ها در چند روز آخر قاعدگی و یا چند روز اول قاعدگی که جریان خونریزی آن ها بسیار شدیدتر است، علائم مختلفی دارند. افراد ممکن است قبل از شروع و بعد از شروع قاعدگی علائم بسیاری را تجربه کنید. این علائم، PMS یا سندرم پیش از قاعدگی نام دارد. برای عادت ماهانه بیش از ۱۰۰ علامت عنوان شده است، بنابراین به احتمال زیاد علائم شما با دیگر بانوان متفاوت باشد.
علائم و ناراحتی هایی که به قاعدگی مربوط می شود نباید آن قدر شدید باشند که روند عادی زندگی شما را دچار اختلال کنند و اگر چنین بودند باید هر چه سریع تر به دکتر زنان مراجعه نمایید. در برخی از بانوان علائم پریود بسیار شدید است به طوری که کار های روزانه افراد را دچار اختلال می کند. در ادامه مقاله برخی از علائم فیزیکی طبیعی که در دوره قاعدگی رخ می دهد در اختیار شما قرار داده ایم که عبارتند از:
- افزایش حساسیت سینه ها
- احتباس مایعات در بدن و تورم کلی اندام
- اختلال در خواب و کاهش انرژی
- درد در عضلات و خستگی بدن
- ابتلا به اسهال و یبوست
- احساس درد در مفاصل
- سردردهای میگرنی و آکنه پوستی
- گرفتگی عضلات شکم و احساس درد در کمر
اختلالات قاعدگی
اختلال قاعدگی شرایطی است که سبب تغییر روند طبیعی پریودی شود. اختلالات قاعدگی معمولا به دلایل متفاوتی مانند استرس، قرص های ضد بارداری، پولیپ یا فیبروم رحم، اندومتریوز و … رخ می دهد. برخی از اختلالت قاعدگی شامل موارد زیر می باشند:
آمنوره: آمنوره به وضعیتی گفته می شود که در آن قاعدگی به طور کامل متوقف می شود. اگر افراد به مدت 90 روز یا بیش تر پریود نشوند این امر غیر طبیعی تلقی می شود مگر این که خانم باردار، شیرده یا یائسه باشد. در این صورت باید هر چه سریع تر به بهترین دکتر و متخصص مراجعه کنید.
الیگومنوره: الیگومنوره بی نظمی در سیکل قاعدگی است به طوری که با طولانی شدن سیکل قاعدگی تعداد پریودهای سالانه کم تر از حالت طبیعی باشد. در این صورت نیز باید به متخصص مراجعه کنید.
دیسمنوره: دیسمنوره به پریود های دردناک گفته می شود که راه های مختلفی برای تسکین درد پریود وجود دارد که از این راه ها می توان به ماساژ، استفاده از مکمل ها، مصرف مایعات و … اشاره کرد.
خونریزی غیرطبیعی: گاهی اوقات خونریزی پریود سنگین تر می باشد و گاهی با خون قاعدگی بسیار کم می شود. برخی اوقات ممکن است بین دو پریود لکه بینی رخ دهد، گاهی احتمال دارد خونریزی پریود بیش تر از هفت روز زمان ببرد، تمامی موارد گفته شده مذکور از بی نظمی های قاعدگی می باشند.
علت لکه بینی بعد از پریود و قاعدگی
بعد از پایان خونریزی تا زمان شروع دوره بعدی نباید خونی از واژن خارج شود. ولی در برخی از دختران و بانوان لکه بینی رخ می دهد. اگر این لکه بینی که بعد از قاعدگی رخ می دهد به رنگ قهوه ای و صورتی باشد و فقط یک هفته بعد از پریود زمان ببرد، نیازی به نگرانی نیست. ما در این قسمت برخی از دلایل لکه بینی بعد از پریود شدن را در اختیار شما قرار داده ایم، این دلایل عبارتند از:
استرس
یکی از دلایل لکه بینی استرس می باشد. برخی از خانم ها به دلیل تحمل استرس بسیار زیاد بعد از عادت ماهانه دچار لکه بینی می شوند. این نوع لکه بینی با علائم دیگری مانند دل درد، ترشحات واژن و درد لگنی همراه می باشد. همچنین استرس باعث عقب افتادن پریود می شود.
مصرف داروهای ضدبارداری
در برخی از مواقع لکه بینی در اثر مصرف داروهای ضد بارداری ایجاد می شود و بانوان بعد از عادت ماهانه دچار لکه بینی می شوند. این لکه بینی یا نشانه لانه گزینی تخمک بارورشده می باشد و یا بخشی از چرخه قاعدگی در حال رخ دادن است.
یائسگی و لکه بینی بعد از پریود
در بانوان بین 45 تا 50 سال لکه بینی بعد از قاعدگی بیش تر رخ می دهد و ممکن است نشانه ای از پایان پریود شدن ها و شروع دوره یائسگی باشد. بانوانی که در سنین یائسگی قرار دارند معمولاً لکه بینی بعد از عادت ماهانه یا بین دوره ای را تجربه می کنند و این امر به دلیل نوسان پیدا کردن سطح استروژن می باشد که کاملا طبیعی است. ولی اگر لکه بینی تبدیل به خونریزی شدید شد باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
پرولاپس مجرای ادراری
هنگامی که ماهیچه های مجرای ادراری دچار ضعیفی می شوند، امکان بروز لکه بینی بعد از قاعدگی نیز وجود دارد. متخصصین معمولا برای درمان و بهبود این وضعیت به بیمار توصیه می کنند که تمرینات کگل را انجام دهد.
کم کاری تیروئید و لکه بینی
لکه بینی هایی که بعد از عادت ماهانه رخ می دهند همواره به دستگاه تناسلی و تولید مثل مربوط نمی شوند. لکه بینی بعد از قاعدگی گاهی اوقات نشانه کم کاری تیروئید می باشد. زمانی که خانم ها به کم کاری تیروئید مبتلا می شوند، غده تیروئید به حد کافی هورمون تیروئید تولید نمی کند و اختلالات متعددی در بدن رخ می دهد و این امر سبب ایجاد لکه بینی در افراد می شود. لکه بینی در اثر کم کاری تیروئید دارای علائمی است که از علائم آن می توان به خشکی پوست، برهم خوردن چرخه قاعدگی و خستگی اشاره کرد.
سرطان و کیست تخمدان
سرطان تخمدان و کیست تخمدان از دیگر دلایل لکه بینی در دوران قاعدگی هستند. اگر بانوان در دوران یائسگی باشند این امر بیش تر رخ می دهد و دچار لکه بینی یا خونریزی واژینال می شوند.
در زمان پریودی چه بخوریم؟
داشتن برنامه غذایی مناسب در دوران قاعدگی سبب کاهش علائم قاعدگی مانند درد، نفخ و تغییر سطح انرژی بدن می شود. باید دقت بسیاری در مصرف مواد غذایی داشته باشید. بهترین مواد غذایی برای دوران قاعدگی شامل موارد زیر می باشد:
آب: نوشیدن آب فراوان دارای فواید بسیاری است که هم برای دوران پریودی بسیار مفید است و هم برای روزهای دیگر بسیار خوب می باشد. هیدراته بودن احتمال ابتلا به سردردهای ناشی از کم آبی که یکی از علائم شایع قاعدگی است را کاهش می دهد. سعی کنید از آب به اندازه کافی استفاده کنید.
میوه: میوههایی که دارای آب هستند مانند هندوانه و خیار، برای هیدراته ماندن بدن بسیار مفید هستند. علاوه بر این، مصرف میوه های شیرین می تواند گرایش شما به شیرینی و شکلات را کاهش دهد.
سبزیجات پهن برگ: در دوران قاعدگی ممکن است آهن بدن شما کاهش یابد به خصوص اگر جریان قاعدگی شما سنگین باشد. کاهش آهن می تواند سبب خستگی، بدن درد و سرگیجه شود. سبزی هایی مانند کلم پیچ و اسفناج سبب افزایش سطح آهن بدن می شوند. اسفناج دارای منیزیم بسایری است که برای گردش خون بهتر ضروری است.
زنجبیل: یک فنجان چای زنجبیل می تواند سبب بهبود بسیاری از علائم قاعدگی شود. زنجبیل با اثرات ضد التهابی خود می تواند درد عضلانی را تسکین دهد. علاوه بر این، زنجبیل در کاهش حالت تهوع تاثیر بسیاری دارد.
درمان خانگی درد قاعدگی
ورزش: یکی از درمان های درد قاعدگی که در خانه انجام می شود، ورزش می باشد. ورزش منظم با رعایت رژیم غذایی سالم سبب کاهش درد قاعدگی و درمان آن می شود. کشانی که به طور منظم ورزش کنند و همچنین رژیم غذایی مغذی داشته باشند دارای درد کم تری در زمان قاعدگی می باشند. ورزش سبب افزایش ترشح اندورفین می شود.
رژیم غذایی: برای درمان درد قاعدگی به هنگام پریودی باید سعی کنید از رژیم غذایی مناسبی استفاده کنید. در دوره قاعدگی افراد باید سعی کنند از خوردن غذاهایی که سبب نفخ و اهتباس آب می شوند پرهیز نمایند. خوردن غذاهای چرب در دوران قاعدگی اصلا پیشنهاد نمی شود و سبب افزایش درد می شود. سعی کنید از غذاهای شور، کافئین، نوشیدنی گازدار، الکل، غذاهای چرب در دوران قاعدگی استفاده نکنید.
نوشیدن آب: در دوران قاعدگی باید سعی کنید در طول روز از آب کافی استفاده کنید. نوشیدن آب از کم آبی بدن جلوگیری می کند و سبب کاهش درد قاعدگی می شود. برای درمان گرفتگی عضلات باید از آب داغ و یا گرم استفاده کنید.
ماساژ: برای کاهش علائم قاعدگی می توانید از ماساژ درمانی استفاده کنید که به درمان درد قاعدگی می پردازد. 20 دقیقه ماساژ به درمان درد قاعدگی کمک زیادی می کند. سعی کنید ماساژ را نزد متخصص انجام دهید تا نقاط خاص در اطراف کمر، پهلو و شکم به خوبی ماساژ داده شوند که دارای مزایای بیش تری هستند.
گرما درمانی: با گرم کردن ناحیه شکم و کمر درد دوران قاعدگی بسیار کاهش می یابد. گرما به اندازه مصرف قرص های ضد التهابی غیر استروئیدی در کاهش درد قاعدگی تاثیر بسیاری دارد. می توانید در این دوران از حمام آب گرم و یا حوله گرم نیز
کاهش مصرف کافئین: استفاده از کافئین سبب افزایش التهاب می شود به هیچ عنوان در دوران قاعدگی از کافئین استفاده نکنید. در دوران قاعدگی سعی کنید مصرف کافئین را به صفر برسانید افزایش التهاب سبب افزایش درد می شود پس مصرف کافئین را چند روز قبل از قاعدگی تا زمان اتمام آن قطع نمایید. کافئین در چای، قهوه، نوشابه، شکلات و نوشیدنی های انرژی زا وجود دارد.
کلام آخر
قاعدگی در حالت معمولی یک بار در هر ماه رخ می دهد. با شروع اولین سیکل قاعدگی، دختران به بلوغ جنسی می رسند و دستگاه تولید مثل می تواند فرزند آوری را آغاز نماید. با وجود این که عادت ماهانه در تمام دختران و زنان رخ می دهد، ولی اغلب خانم ها به همه جوانب قاعدگی و برخی از اتفاقات و تغییراتی که در خلل پریود رخ می دهند آگاهی کامل ندارند. با گرم کردن ناحیه شکم و کمر درد دوران قاعدگی بسیار کاهش می یابد. گرما به اندازه مصرف قرص های ضد التهابی غیر استروئیدی در کاهش درد قاعدگی تاثیر بسیاری دارد.
از شما بسیار سپاس گزاریم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. سایت جراحتو همواره سعی داشته شما را با همه چیز در رابطه با قاعدگی یا عادت ماهانه آشنا کند. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده باشند. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد وارد سایت شوید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.